An după an, depresia și anxietatea cresc în toate colțurile lumii. De ce se întâmplă asta? De ce cu fiecare an care trece, din ce în ce mai multor oameni le este mai greu să treacă peste zi?
Ani de zile am trecut și eu prin asta și îmi amintesc că aveam senzația că durerea se scurge din mine. Nu puteam să o controlez și nu înțelegeam de ce se întâmplă asta. Mai târziu am ales să merg la diverși terapeuți, să urmez programe de vindecare emoțională și ulterior, să fac formări pentru a lucra la rândul meu cu oamenii. Așa am ajuns să aflu, de la cei mai experimentați oameni din lume, despre cauzele depresiei și anxietății.
Până acum avem dovezi științifice pentru nouă cauze diferite de depresie și anxietate. Două dintre ele se află într-adevăr în biologia noastră. Genele tale te pot face mai sensibil la aceste probleme, deși nu îți scriu destinul. Există schimbări reale ale creierului care se pot întâmpla atunci când devii deprimat, ceea ce poate îngreuna vindecarea. Însă, majoritatea factorilor care s-au dovedit a provoca depresia și anxietate nu se află în biologia noastră.
Sunt factori în felul în care trăim și, odată ce îi înțelegi, se deschide un set foarte diferit de soluții care ar trebui oferite oamenilor, alături de opțiunea antidepresivelor chimice. De exemplu, dacă ești singur, este mai probabil să devii deprimat. Dacă atunci când mergi la serviciu nu ai niciun control asupra locului tău de muncă și trebuie să faci doar ceea ce ți se spune, ai mai multe șanse să te deprimi. Dacă ieși foarte rar în natură, este foarte probabil să te deprimi. Un lucru însă, unește multe dintre cauzele depresiei și anxietății. Toți avem nevoi fizice naturale.
Evident, ai nevoie de hrană, de apă, de adăpost, de curățenie. Dacă ți s-ar lua aceste lucruri, ai avea probleme reale foarte repede. Însă, în același timp, fiecare ființă umană are nevoi psihologice naturale. Trebuie să simți că aparții, trebuie să simți că viața ta are sens și scop și trebuie să simți că oamenii te văd și te prețuiesc.
Această cultură în care trăim este bună la multe lucruri și multe lucruri sunt mai bune decât în trecut, însă ne-a făcut din ce în ce mai puțin buni în îndeplinirea acestor nevoi psihologice profunde. Organizația Mondială a Sănătății, încearcă să ne spună de ani de zile, pe baza celor mai bune dovezi științifice că, dacă ești deprimat sau anxios, nu ești slab sau nebun și nici nu ești o mașinărie cu piese stricate. Ești o ființă umană cu nevoi neîndeplinite.
Ea nu spune: ”hei prietene, trebuie să te aduni, e treaba ta să-ți dai seama și să rezolvi singur această problemă”. Dimpotrivă, ceea ce spune este: ”suntem aici ca un grup pentru a ne strânge împreună, așa că împreună ne putem da seama și rezolva problema”. De asta are nevoie fiecare persoană deprimată și asta merită fiecare persoană deprimată.
Acesta este motivul pentru care unul dintre medicii de top ai Organizației Națiunilor Unite în declarația oficială pentru Ziua Mondială a Sănătății, a spus: ”trebuie să vorbim mai puțin despre dezechilibrele chimice și mai mult despre dezechilibrele în modul în care trăim”. Antidepresivele oferă o ușurare reală unor oameni, însă pentru că această problemă merge mai adânc decât biologia lor, soluțiile trebuie să meargă și mai adânc.
De ce existăm, de ce suntem aici, de ce suntem în viață? Un motiv esențial este că strămoșii noștri erau foarte buni la un singur lucru. Nu au fost mai mari sau mai rapizi decât animalele pe care le-au vânat, însă au fost mult mai buni în a se grupa în grupuri și a coopera. Aceasta a fost superputerea noastră ca specie. Ne unim împreună, la fel cum albinele au evoluat pentru a trăi într-un stup, oamenii au evoluat pentru a trăi într-un trib și tot oamenii au desființat triburile. Iar asta ne face să ne simțim îngrozitori, însă nu trebuie să fie așa.
Poți să formezi un trib și, de două ori pe săptămână te poți întâlni cu un grup de oameni, nu pentru a vorbi despre cât de mizerabil ești, ci pentru a-ți da seama ceva semnificativ pe care îl poți face cu ceilalți împreună, astfel încât să nu fii singur și să nu simți că viața nu are rost. Puteți să citiți cărți împreună, să urmăriți filme sau clipuri pe Youtube, să scrieți, să pictați, să faceți exerciții fizice, să meditați, să cântați, să râdeți, să mergeți în natură. Așa vă puteți preocupa unul de altul și puteți să descoperiți și ceea ce vă frământă.
Deseori, când oamenii se simt jos, ceea ce le spunem este: ”trebuie să fii tu, să fii tu însuți” și, de fapt, ceea ce ar trebui să le spunem este: „nu fii tu, nu fi tu însuți, fii ca noi, fă parte dintr-un grup”. Soluția la aceste probleme nu constă în atragerea din ce în ce mai mare a resurselor tale ca individ izolat. Se bazează pe reconectarea cu ceva mai mare decât tine.
Toată lumea știe că junk food-ul ne-a preluat dietele și ne-a îmbolnăvit din punct de vedere fizic. La fel cum mâncarea nedorită ne-a preluat dietele și ne-a îmbolnăvit fizic, un fel de valori nedorite ne-au luat mintea și ne-au îmbolnăvit mental. De mii de ani filosofii au spus că dacă crezi că viața este despre bani, statut și a te da mare, te vei simți groaznic, așa-i?
În primul rând, cu cât crezi că poți să cumperi și să-ți afișezi ieșirea din tristețe într-o viață bună, cu atât ai mai multe șanse să devii deprimat și anxios. Iar în al doilea rând, ca societate, am devenit mult mai conduși de aceste credințe. Am fost instruiți să căutăm fericirea în toate locurile greșite și, la fel cum mâncarea nedorită nu ne satisface nevoile nutriționale și de fapt ne face să ne simțim teribil, valorile nedorite nu ne satisfac nevoile psihologice și ne îndepărtează de viața bună.
Când vei fi pe patul de moarte cu siguranță nu te vei gândi la toți pantofii pe care i-ai cumpărat sau la toate recenziile pe care le-ai primit. Te vei gândi la momentele de iubire, sens și conexiune din viața ta. La un anumit nivel știm cu toții aceste lucruri, însă în această cultură nu trăim după ele. Le cunoaștem atât de bine încât devin clișee, însă nu trăim după ele. Probabil că te întrebi de ce facem asta? De ce am ști ceva atât de profund, dar nu trăim așa? Pentru că trăim într-o mașină care este concepută pentru a ne face să neglijăm ceea ce este important în viață.
Te îndemn să încerci următorul lucru cu prietenii și familia ta. Când vă reuniți, scopul grupului este de a vă determina să vă gândiți la un moment din viața voastră în care a-ți găsit sens și scop. O parte a obiectivului grupului este de a determina oamenii să se întrebe: ”Cum ai putea dedica mai mult din viața ta ca să urmărești aceste momente de semnificație și scop și mai puțin ca să cumperi porcării pe care să le pui pe social media ca să-i faci pe ceilalți geloși?”
Aceste întâlniri, sunt ca un fel de alcoolici anonimi, te fac în primul rând să te simți conectat. Simplul fapt de a face aceste întâlniri, de a articula aceste valori, te determină să acționezi pe baza lor și să vă susțineți reciproc. Asta te conduce la o schimbare a valorilor și te îndepărtează de acest val de mesaje generatoare de depresie, care te antrenează să cauți fericirea în locuri greșite; te va conduce către valori mai semnificative și hrănitoare care te scot din depresie și anxietate.
La un anumit nivel știm deja aceste lucruri, însă de ce ne este atât de greu să le înțelegem? Cred că există multe motive, dar cred că unul dintre motive este că ar trebui să ne schimbăm înțelegerea despre ceea ce sunt de fapt depresia și anxietatea.
Eu am reușit să încep să-mi schimb viața doar atunci când mi-am dat seama că depresia nu este o defecțiune, ci un semnal. Depresia este un semnal care îți spune ceva. Te simți așa din anumite motive care pot fi greu de văzut atunci când ești în depresie. Înțeleg asta foarte bine din experiența personală, însă cu ajutorul potrivit putem înțelege aceste probleme și putem rezolva aceste probleme împreună.
Pentru a face acest lucru, primul pas este să nu mai insultăm aceste semnale spunând că sunt un semn de slăbiciune sau de nebunie sau pur biologic, cu excepția unui număr mic de oameni. Trebuie să începem să ascultăm aceste semnale pentru că ne spun ceva care chiar avem nevoie să auzim. Abia atunci când ascultăm cu adevărat aceste semnale, le onorăm și le respectăm, vom începe să vedem soluțiile mai profunde, mai hrănitoare și eliberatoare.
Atunci când sunt lăsate netratate, depresia și anxietatea pot avea efecte demoralizante asupra vieții personale și profesionale, precum și a bunăstării mentale și fizice. Depresia îți face creierul să se epuizeze, îți modifică simțul realității și te lasă cu sentimentul că nu ești suficient de bun.
Un remediu rapid și profund în tratarea depresiei și anxietății este terapia prin hipnoză. Aceasta te poate ajuta să îți cureți mintea de gândurile negative și să îți restabilești convingerea că ești suficient de bun exact așa cum ești. Este foarte eficientă, deoarece atunci când te afli în hipnoză, mintea ta devine stârnită și receptivă la schimbare.
Reprogramând și reconectând mintea subconștientă, hipnoza te va ajuta să duci o viață fericită și împlinită. Vei deveni liber de gânduri negative, iar ceața care îți acoperă mintea atunci când suferi de depresie și anxietate se va curăța. Te vei simți mai relaxat, mai încrezător, mai minunat, mai motivat și mai împlinit.
コメント